MEDIA

V.l.n.r.: vrijwilligers Clemens Hens en Henk Aarts, beheerder Frank van de Laak en voorzitter Yolande Voskes voor het nieuwe raamwerk. © Rene Manders/ Foto van de Meulen

Nieuw leven voor verbouwd buurthuis De Buut in Eindhoven

EINDHOVEN – De heropening van De Buut is een eerbetoon aan muzikant en buurtgenoot Ad van Meurs.

 

Ad van Meurs zorgde in het toenmalige café op dezelfde locatie jarenlang voor bijzondere optredens. Na de verbouwing wordt buurthuis De Buut in de Rochusbuurt zaterdag heropend. Twaalf weken lang is er hard gewerkt aan de verbouwing. Tientallen vrijwilligers hebben gesloopt, gemetseld, getimmerd, leidingen gelegd, gestuukt en geschilderd. Puin en afval naar de stort gebracht, boodschappen gedaan, broodjes gesmeerd en afgewassen.

Alleen voor het grote werk werden professionals ingehuurd, ook uit de eigen buurt. Door de verbouwing en de verwijdering van de grote bar is er dertig vierkante meter extra ruimte beschikbaar voor de buurtgerichte activiteiten. Een dubbele deur maakt het ook mogelijk dat twee groepen tegelijk actief zijn. Toiletten zijn vernieuwd en er is een keuken. Trots poseren de vrijwilligers voor het nieuwe raamwerk waarin de plattegrond van de buurt is verwerkt.

 

Bewogen geschiedenis

De Buut kent een bewogen geschiedenis. Eind jaren 70 kraakte de prille buurtvereniging twee oude pandjes aan het Rochushofje. Jarenlang boden ze plaats aan vergaderingen, buurtfeesten en een peuterspeelzaal. Totdat de woningcorporatie ze overnam van de gemeente en sloopte om plaats te maken voor nieuwe woningen, op voorwaarde dat er een alternatief voor het buurthuis zou komen. Dat werd gevonden in voormalig café De Buut, op de hoek van de Sint Rochusstraat en de Hoefkestraat.

De buurtvereniging betaalt geen huur, maar wel gas, water, licht en zorgt voor onderhoud en verzekering. En verbouwt dus zelf, met een financiële bijdrage van de buurtbewoners. De gemeente geeft een bescheiden subsidie voor activiteiten, maar niet voor de exploitatie van het buurthuis.

De heropening morgen wordt een eerbetoon aan Ad van Meurs, die in 2017 overleed. Hij speelde in café De Buut en maakte het onder de noemer ‘Manic Monday’ tot een podium voor nieuw talent en buitenlandse singer-songwriters die in Nederland op tournee waren en op maandagavond niets te doen hadden. Van Meurs’ vrouw Ankie Keultjes zat achter de mengtafel. Ook in Mijnheer Frits, het café-restaurant van Muziekgebouw Eindhoven, waar ‘Manic Monday’ een vervolg kreeg. Keultjes programmeert er nu De maandag van Van Meurs. Keultjes verricht zaterdag de heropening van De Buut.